Dags att börja tänka på detaljer
Som säkert många av er redan förstått lämnar jag ogärna något åt slumpen, detta skall dock inte kopplas ihop med min idrottsliga medelnivå utan har mer att göra med att om man väl bestämt sig för att ställa upp i tex ett marathon kan man lika gärna ge sig själv bra förutsättningar för ett trevligt lopp med positiva minnen. Givetvis är träningen den elementära plattformen för själva prestationen men kost, sömn och utrustning har nog en större betydelse än vad man kanske tror. Tar man tex kosten behöver det inte vara någon vetenskap och det handlar inte om att trycka i sig en massa nya produkter eller preparat utan det kan vara en så enkel sak som att skriva ner vad man äter inför varje lopp och när man åt, funkade det bra kan det kanske vara ett säkrare kort att köra inför nästa lopp istället för att experimentera. Om du skall testa nya saker, gör det först under träning. När det gäller utrustningen skall man inte springa i nya prylar inför en tävling eller ett lopp, skavsår är inte kul och kan förstöra ett helt lopp. När det gäller sömnen är den viktig. Visst kan man genomföra lopp med för lite sömn, jag körde tex Vätternrundan 2012 utan någon nattsömn men jag lovar att det hade gått betydligt bättre om jag varit utvilad. Så mitt tips är att några dagar innan ett lopp se till att sova in några extra timmar så kommer man att vara tillräckligt förberedd. Skall man iväg på resor som nu till Amsterdam brukar det vara skönt att bo lättillgängligt till start och målgång, se till att bra frukost finns att tillgå, kolla upp nummerlappsutlämningen och kommunikationer för att undvika att all tid går åt att leta, tiden behöver man åt uppladdning, vila och fikapauser..:-). Efter gårdagen långpass på 30km var benen något stumma och detta botades med 3,7km backträning på bandet, jobbigt ja, men ack så nyttigt. Efter bandet blev ett tufft halvtimmespass styrka med mer ben och lite bål.
Ingefära, en ny personlig favorit som jag använder i vitaminshots, smoothies, te, grönsaksdrinkar och i matlagning.