Hur förbereder man sig inför ett lopp?

10.02.2013 17:24

1991 sprang jag mitt första marathon i Stockholm. Vid den tiden spelade jag fotboll 4-5 dagar i veckan och hade en hygglig grundkondis och ville prova något nytt. Jag löptränade inget märkbart inför loppet och köpte mina "snabba" löparskor två veckor innan, kläderna jag skulle springa i inhandlades bara några dagar innan start. Det kanske inte var den uppladdning man tänker sig men det jag visste var att jag skulle klara av det, så bra kände jag min kropp. Ett stort frågetecken var vad jag skulle äta innan start, det blev havregrynsgröt, en 100g marabou chokladkaka och en hel del vatten, för det var det som kändes rätt då. Sluttiden 1991 blev 4:05 och med en sista mil på 45 minuter har blivit ett minne för livet. Många frågar mig vad jag äter inför längre lopp och om det blir mycket kolhydratladdning och om jag äter annorlunda, men svaret är nej. För mig har det blivit viktigare att lyssna på kroppen och att må bra och komma i rätt känsla. Jag äter bra idag och skillnaden inför tex ett marathon är att jag äter lite större portioner sista veckan och fyller på vatttendepåerna, det funkar för mig, jag tror att man måste lära känna sin egen kropp. Under tävlingar kan jag använda tillskott som gel eller liquid för att få i mig snabb energi om det skulle behövas och då använder jag produkter som jag testat under träning. Mitt enda råd är att man får testa sig fram och känns det bra så kör på det. Återhämtning någon vecka innan loppet, vila och något lättare pass för att "köra igenom" kroppen brukar funka bra för mig. Springer man i någon annan stad brukar det kännas bra att ta en runda i " tävlingsmiljön" och känna av atmosfären. Idag har det varit återhämtning för att under kommande vecka köra på rätt tufft.