Blogg

Vätternrundaångest

29.05.2013 18:42

Jag är löpare och ingen cyklist, det står nog klarare för varje dag som går. Om drygt två veckor är det dags för Vätternrundan nr två. För ett år sedan hade jag kämpat med träningen precis som alla andra och när väl loppet infann sig undrade nog många precis som jag vad man hade gett sig in på. 10 grader och regn är...!!! inte idealiska cykelförhållanden och när sedan ena knät gav upp helt och hållet med 11 mil kvar så var cykling det värsta jag visste. Men man glömmer snabbt. Väl i mål och en dryg timme senare satt man där på uteserveringen på Harrys i Motala tillsammans med Thomas och vi har avslutat en härlig hamburgertallrik och lyft handen för att beställa öl nummer två och all smärta var som bortblåst och planerna på en ny Vätternrunda hade redan börjat susa runt i huvudet, det finns ingen logisk förklaring över hur vi fungerar. Nu står jag här igen med sexton dagar kvar och inser att jag tränat för lite cykel inför loppet och samtidigt satt som mål att kapa tiden från 2012 med ca 4 timmar, e man frisk eller, men det är så det är och det är så det får bli.

 

Born to run

28.05.2013 12:46

Min kärlek till löpning

Det kan låta som stora ord men jag skall försöka att i detta något längre inlägg beskriva vad som får mig att finna  harmoni i löpningen.  Det finns oändligt många moment, delar, faser i löpningen och så även för mig. En stor del av tiden i mina löparskor ägnar jag åt träning och väldigt många av dessa under bistra, blöta, tuffa och kalla förhållanden och frågan blir då givetvis; varför utsätta kroppen för detta när man kan sitta hemma i soffan med en kopp varm choklad och en nybakt härlig kanelbulle. Ja svaren är nog många och det ena utesluter inte det andra. Att efter en lång arbetsdag få snöra på sig skorna, dra ner mössan över öronen och försiktigt trippa fram på det nertrampade snötäcket på cykelbanan och andas in den friska luften och låta dagens negativa tankar rinna av och samtidigt känna lungorna fyllas av frisk luft och hjärnan bli skarp som Berkel-klinga är fantastiskt varje gång och det slår aldrig fel, den känslan uppstår alltid när jag får springa. Givetvis skiljer det sig från gång till gång och förhållandet av harmoni, smärta, trötthet, styrka, ja allt du kan känna under fysisk ansträngning varierar och skall så göra, det finns inget pass som är det andra likt och det är mycket av tjusningen med löpning. Vi har alla olika förutsättningar och olika lång startsträcka för att komma dit där jag är idag och andra med samma intresse men jag är övertygad om att i stort sett alla kan komma dit och finna samma känslor, ge det bara tid.
Jag längtar efter dom där sommarmornarna ute på landet då man efter en god frukost  och en stunds radiolyssnande gör sig klar för ett långpass i det vackra sörmländska landskapet. Tänk dom där dagarna då man faktiskt känner sig så där stark som man drömt om och benen bara bär dig fram och hjärta och lungor jobbar i symbios och du behöver bara suga i dig av vad naturen och omgivningen erbjuder, känslan av att under ett långpass se och upptäcka saker och sedan efter genomförd runda undra vart tiden tog vägen, då har det  varit en sån där bra runda som bara löprundor kan vara.
Jag mår bra av att få springa på Stockholms gator och minnas tillbaka på saker jag gjort och upplevt i denna stad. Det är en frihetskänsla att flyta fram genom staden och se platser du normalt inte passerar med bilen eller tunnelbanan på väg till och hem från jobbet. Det här är min stad och min hemmaplan och jag njuter av att få vara en del av den, nu iförd snabba skor.
Träning och tävling skiljer sig och lite andra känslor infinner sig inför t.ex. ett maratonlopp och det kräver givetvis en hel del förberedelser. Det ultimata loppet har dock sina likheter med rundan ute på landet. När man är så där väl förberedd som man kan vara och har ätit den där perfekta frukosten tävlingsdagen och allt bara känns rätt, då kommer den där känslan, vad fort det gick och vart tog tiden vägen. Att det kommer lopp och pass då känslan är lite annan är inte helt ovanligt och för mig inträffade det senast under Prag maraton då jag sprang in i den berömda väggen efter 28 kilometer och loppet innehöll en hel del smärta och kamp, men negativa tankar och smärta är övergående och får rinna av, det är inget att fokusera på, man måste lära sig att tänka positivt .
Träningen och tävlandet har för mig blivit en livsstil och jag har aldrig mått bättre fysiskt och mentalt än vad jag gör nu. Bra matvanor och mer och bättre träning har gjort mig friskare, uthålligare, snabbare och starkare. Jag sover bättre om nätterna och tänker klarare, vad mer kan man begära. Att sedan få krydda löpintresset med resor och lopp på nya platser ger det hela en helt annan dimension  som jag inte vill vara utan.
En dag vill jag stå där på startlinjen vid Lake Saroma i nordöstra Japan redo för mitt livs utmaning, hur mycket klarar egentligen min kropp.

/Born to run

Lite nya prylar

27.05.2013 21:58

Eftersom jag inte riktigt känner mig redo för tuffare fyspass blev det lätt styrka som lunchpass samt en hel del stretching och rehab för vänstervaden. Lite kul var dagens nya prylar. Först ett nytt vätskebälte då antalet långpass i värmen kommer att bli fler och trots mitt ringa behov av vattenpåfyllnad kommer nog detta att komma till användning under en varm sommar. Nummer två är en milkcooler, perfekt för att efter passet svalka sig med en kall mjölk, allt med hjälp av isstaven inne i flaskan.

Sol, regn och smörgåstårta

26.05.2013 18:00

Fortfarande med lite morgongrus i ögonnen rullade jag ut från parkeringen i morse, solen värmde gott och benen kändes pigga. Jag tog riktning mot Tyresö med vinden i ryggen. Ganska tidigt kände jag tyvärr att kroppen inte har den kraft man önskat efter förkylningen, resultatet blev en lite lugnare runda på 35 kilometer men med gott väder. Det planerade backintervallpasset på eftermiddagen fick ställas in pga av den extremt höga luftfuktigheten, och kanske var det lika bra att låta kroppen vila lite till för att undvika några sviter. Nu blev det istället lite extra tid för veckans andra smörgåstårta men denna gång var det min tur att kreera och resultatet blev en lax och räktårta som jag hoppas skall smaka.

Träningsväder? nä tror inte det....

Dagens mammamiddag :-)
 

Vilken dag

25.05.2013 18:52

Efter lite sovmorgon och en fruktmoothie var det dags att packa bagen för en stund på Eriksdalsbadet. Mixade i ordning en "Styrets grönsaksshake" full av energi och kokade ett par ägg och begav mig iväg. På agendan stod det simpass och njutning i solen. Jag inledde med 100m insim för att sedan köra ett långpass 2000m varvat bröst och crawl varannan 50 längd. Det var ett tag sedan jag låg i vattnet men det kändes ok. Sedan var det bara att njuta av försommaren i solgasset. Lite röd av solen blev det en tur upp på söder och en fika för att sedan bege sig hemåt. I brevlådan igår kom funktionströjan för Stockholm Ultramarathon så nu gäller det att fylla ut den :-))

Vad månne helgen ha att bjuda på

24.05.2013 12:11

Enligt väderprognoserna väntas hyggligt väder här i Stockholm till helgen vilket bäddar för lite härliga aktiviteter. I kväll hoppas jag på något gott på tallriken och något gott i glaset för att orka med lite långkörning på cykeln i helgen. På lunchen idag blev det ett styrkepass med hög intensitet och kroppen svarar bra för tillfället. Jag ligger lite lågt med löpningen för tillfället för att knät skall ha möjlighet att återhämta sig samtidigt som jag lägger lite extra tid på stretching och styrka för knät och en hel del extraträning för min kycklingvad. I övrigt kan man bara hoppas på att det skall hända lite roliga och oväntade saker under helgen, en hästvinst kanske...!

Härlig Italiensk Tomatsoppa
Du behöver; 1 brk krossade tomater ( eller motsvarande färska mixade), 0,5l hönsbuljong, 200gr torrt vitt bröd ( går att hoppa över), olivolja, 3-4 vitlöksklyftor, basilika, salt o svartpeppar.
Svetta den hackade vitlöken i rikligt med olivolja, tillsätt tomaterna och det torkade tärnade brödet, tillsätt hönsbuljongen och låt sjuda på låg värme i ca 1h, smaka av med basilika, salt, peppar och innan servering lite upphettad olivolja. Gör gärna lite extra buljong utifall du önskar en tunnare soppa. För en slätare soppa mixa gärna lite med en stavmixer. Servera gärna med lite vitlöksbröd, smaklig...

 

Ogillar rödlysen men gillar sushi

23.05.2013 21:59

I morse var det skönt att sätta sig på racern och med bra tempo bege sig mot jobbet. Men intervaller och bra tempo blir dessa sträckor bra träning, synd bara med alla vägarbeten och rödljus som skapar lite orytm i åkningen. Lunchpasset blev ett bra styrkepass med 3km rodd som uppvärmning och fokus på bål, skönt när man känner sig stark och kan trycka på ordentligt i övningarna. Lunchen blev en lite udda kombo med smoothie, lufttorkad skinka och fruktsallad. Under resan hem blev fokus att trycka på ordentligt i alla uppförsbackar för att ge benen en omgång. Väl hemma blev det en snabb dusch och en grönsaksshot på färska tomater, ingefära, vitlök och lite olivolja innan årsmötet med vår brf. körde igång. När man till slut landade i soffan serverades en favorit, SUSHI...

Smörgåstårta, o så gott

22.05.2013 20:38

Glöm inte bort att njuta, vi lever bara en gång. Det är lätt att tjata kring motion och hälsa och vad vi bör och inte bör stoppa i oss, men med all rätt tycker jag men som jag skrivit tidigare; gör det på ditt sätt och i balans. Raffinerat socker och för mycket kolhydrater gör oss tjocka och sjuka, det gäller att veta vad vi stoppar i oss. Jag har sedan 5 år minskat mitt sockerintag radikalt vilket har lätt till att mitt sockerberoende är borta, jag styr nu själv vad jag vill äta. Vad beträffar kolhydraterna råder många delade meningar men att vi stoppar i oss för mycket råder nog inget tvivel om och hur negativt det påverkar vår vikt och välmående står väl också ganska klart men var gränsen går och vad som passar just mig är kanske mer oklart. Att en elitidrottare som tränar 10 pass i veckan behöver mer energi för att orka kanske inte är så konstigt, men vad behöver jag. I kväll behövde i alla fall jag gå på födelsedagsfirande och där serverades smörgåstårta, å tänkt hur gott en smörgåstårta kan smaka.

Passionsfrukt
När du skall göra en smoothie med passionsfrukt är ett tips att sila bort kärnorna som annars kan vara lite beska. 

Skönt när kroppen svarar

22.05.2013 12:53

Idag är gubben glad. Efter dagens lunchpass med lite motionscykel som uppvärmning, roddmaskin 3 km och ett bra styrkepass känns det som att man äntligen kan börja köra på som vanligt. Nu gäller det att få lite cykelmil i benen inför Vätternrundan för att det skall bli en minnesvärd tur runt sjön.

Hur långt kan man och skall man gå

21.05.2013 20:18

Det gäller att hitta sin egen väg när det gäller det mesta i livet. Jag är nu inne i en period av ett extremt stort behov av att läsa och förkovra mig i allt kring löpning, träning och sund kost. Bok efter bok, recept efter recept passerar genom hjärnkontoret och någonstans därinne jobbar mitt filter med att sortera och lagra det som skall bli mitt sätt. Det kan tyckas sent att komma på detta nu men jag är säker på att många av oss letar och söker hela livet efter sitt sätt men kanske aldrig hittar rätt, så fortsätt att söka efter din väg. Något som har blivit tydligare ju mer jag studerat dessa frågor är än tydligare hur viktig kosten och det vi stoppar i oss är och hur det påverkar vår prestationsförmåga, immunförsvar, hjärnverksamhet, återhämtning, mentala hälsa mm. Jag är långt ifrån svaret men kan nog redan nu konstatera att det man läser i "vanliga" tidningar och ser på "vanlig" TV är en bit från det jag nu börjar förstå, mer om det vid ett senare tillfälle. Idag blev det ett bra pass i gymet. Förkylningen börjar släppa och jag inledde med 20 min cykel för att sedan köra 30 minuter med styrka. Idag blev det mycket bål och fortsatt arbete med vänstervaden som skall bli till det den en gång va.

Fredagssnacks
Skålla och skala sötmandel och låt dom torka. Rosta mandeln i olivolja tills dom får en gyllenbrun färg, salta med havssalt och njut.


<< 17 | 18 | 19 | 20 | 21 >>

Taggar